INFORMAȚII
Colegiul Tehnic "Grigore Cobălcescu" Moinești
ZIUA MONDIALĂ A ALIMENTAȚIEI
16.10.2024
Ziua Mondială a Alimentației a fost sărbătorită în colegiu prin diferite activități reunite sub tema ,,O alimentație sigură astăzi pentru un viitor sănătos" , având ca scop creșterea gradului de responsabilizare cu privire la o alimentație sănătoasă.
Elevi din clasele a IX-a A, a IX-a G, a X-a E, a XI-a A și a XI-a G au realizat expoziții cu desene și produse alimentare, au prezentat referate urmate de dezbateri pe baza temei propuse.
Profesorii coordonatori ai activității au fost: Liliana Răuță, Liliana Malache, Mihaela Robu și Mihaela Filip.
Coordonator Eco-Școala,

Prof. Todirică Simona


Colegiul Tehnic "Grigore Cobălcescu" Moinești
ARC PESTE TIMP
Programul ECO-ȘCOALA a avut un impact major asupra Colegiului Tehnic "Grigore Cobălcescu" și asupra comunității din municipiul Moinești. De aceea, ne-am gândit să realizăm o punte între generații, astfel încât elevii care sunt implicați acum în acest proiect să cunoască activitățile rodnice ale generațiilor care au participat activ din anul 2005.
Masiva degradare a mediului înconjurător, precum şi dispariţia a numeroase specii de plante, dar şi de animale sunt consecinţele fenomenelor de poluare, ce nu cunosc distanţe şi nu ţin seama de frontiere. Astfel, se impune ca dragostea pentru natură să devină o prioritate a societăţii moderne şi abordarea unor politici educaţionale adecvate.
Un rol important în formarea şi modelarea unor comportamente şi atitudini pro-natură îl are Programul ECO-ȘCOALA, care, prin activităţile desfășurate de elevi în cei 20 de ani, au influenţat constructiv comportamentele viitorilor cetăţeni, astfel încât elevii de azi să poată păstra şi transmite mai departe zestrea ecologică, să fie garanţii armoniei social-ecologice, căci, în fond, Pământul nu aparţine omului, ci dimpotrivă, omul aparţine Pământului.
Amintim de numeroasele plantări de puieți din Parcul Osoiu, Parcul Central, curtea colegiului, de ecologizările din diferitele locații ale municipiului, de paradele Eco susținute cu ocazia anumitor evenimente, colectarea selectivă, toate având ca scop transformarea comportamentelor cotidiene ale elevilor în stiluri de viață sănătoase și durabile prin întreținerea unui ambient curat în zonă.
Foștii elevi ai colegiului se mândresc cu moștenirea lăsată și îi motivează pe cei care studiază acum în instituție să întrețină pădurea tânără de pe Osoiu, arbuștii din parcuri și curtea școlii, să continue acțiunile de ecologizare și de responsabilizare a comunității în ceea ce privește protejarea mediului, toți înțelegând că relația strânsă dintre foștii și actualii elevi, cea dintre elevi și comunitate, dar și cea dintre om și mediu, asigură calitatea vieții tuturor pământenilor.
Așadar, acest program a reușit să pregătească generații întregi de elevi pentru a fi responsabili față de problemele mediului înconjurător, devenind oameni ai viitorului, care vor fi capabili să țină pasul cu schimbările și să se implice, fără a avea teamă de eșec.
Întocmit,
Coordonator Eco-Școala,
Prof. Todirică Simona

ZIUA EUROPEANĂ A PARCURILOR NAȚIONALE
24 mai 2024
În Ziua Europeană a Parcurilor din acest an, Federația EUROPARC dorește să evidențieze cât de importante sunt ariile noastre protejate pentru dezvoltarea și implementarea politicilor naturii și rolul lor central în asigurarea unei societăți durabile și rezistente pentru ca cetățenii să trăiască, să lucreze și să se bucure.
Este esențial să înțelegem că parcurile naturale din România sunt o comoară naturală deosebit de importantă și că trebuie să le protejăm pentru generațiile viitoare. Prin educație și implicare, putem asigura o conservare eficientă a biodiversității și menținerea echilibrului ecologic.
În prima parte a activității, elevii au prezentat importanța Parcurilor Naționale, având loc dezbateri pe baza principalelor amenințări ale acestora: defrișările și degradarea mediului, poluarea și schimbările climatice, agricultura și urbanizarea excesivă precum și modalități de protecție: educație și conștientizare, protecția ecosistemelor și a speciilor sălbatice și prin inițiative comunitare și participarea cetățenească.
În partea a doua, elevii au prezentat machetele realizate, explicând viziunea lor pentru reamenajarea curții școlii, cu zone verzi extinse, locuri de relaxare și lectură. Pentru realizarea acestora, elevii au utilizat materiale reciclabile pentru a sublinia angajamentul lor față de protecția mediului, dovedind creativitate în găsirea unor soluții sustenabile.
Prof. coordonator,
Todirică Simona

